Välj din utbildning
Tillbaka till Bloggen
Optimerar youtube sökmotor

Så här optimerar du dina Youtube-videor för sökmotorer

Feb 07, 2023

YouTube är idag en av världens största sökmotorer och en av de mest använda plattformarna för att dela och titta på videor. Att optimera dina videor för YouTube SEO kan därför vara avgörande för att nå ut till en bredare publik och öka trafiken till din webbplats.

Lägg till rätt nyckelord i dina videobeskrivningar

En av de viktigaste faktorerna för att ranka högt i YouTube sökresultaten är att använda relevanta och väl valda nyckelord i din videobeskrivning. Försök att inkludera dina nyckelord tidigt i beskrivningen och använd dem naturligt i texten. Det är också viktigt att skapa en lång och detaljerad beskrivning, minst 250 ord.

Använd rätt tags

Att använda rätt tags är en annan viktig faktor för att ranka högt i YouTube sökresultaten. Välj relevanta och relaterade tags som beskriver innehållet i din video och använd dem i både dina videoklipp och i din videobeskrivning.

När du använder tags i din video på YouTube är det viktigt att välja relevanta och relaterade ord som beskriver innehållet i din video. Det är också viktigt att använda flera olika tags för att fånga flera olika sökord och intressen. Du bör också försöka att använda både breda och specifika tags. Breda tags är allmänt beskrivande ord som relaterar till ditt innehåll, medan specifika tags är mer detaljerade ord som är specifika för din video.

Det är också viktigt att inte använda för många tags, eftersom det kan göra att din video inte rankar lika högt. Det rekommenderas att använda mellan 5 och 10 tags per video.

Det kan också vara bra att använda populära tags som är relaterade till ditt innehåll, eftersom det kan hjälpa dig att nå ut till en bredare publik. Men var noga med att inte använda irrelevanta eller svammeliga tags, eftersom det kan få motsatt effekt och minska din videos chanser att ranka högt.

Sammantaget är det viktigt att använda rätt tags och använda dem på rätt sätt för att öka chanserna att din video rankar högt i YouTube sökresultaten och når ut till en bredare publik.

Skapa en klickbar titel

En annan viktig faktor för att ranka högt i YouTube sökresultaten är att ha en klickbar titel. En klickbar titel är en titel som är kort, men samtidigt beskrivande och lockande. Försök att inkludera dina nyckelord i titeln och gör den så intressant som möjligt.

För att skapa en klickbar titel på din video på YouTube bör du följa några viktiga råd:

  1. Var kort och koncist: En klickbar titel bör vara kort och koncist, så att den är lätt att läsa och förstå.

  2. Inkludera nyckelord: Inkludera dina nyckelord tidigt i titeln, för att öka chanserna att din video dyker upp i sökresultaten när användare söker efter relaterade ord.

  3. Gör den intressant: Gör titeln så intressant som möjligt för att fånga tittarens uppmärksamhet och öka klickfrekvensen.

  4. Var beskrivande: Gör titeln beskrivande för videon så att det är tydligt vad videon handlar om.

  5. Använd kraftfulla ord: Använd kraftfulla ord och fraser som "exklusivt" eller "hemligt" för att öka intresset för videon.

    Bra vertkyg att använda för att finna dina nyckelord: 

Video IQ är en grym sida: Video IQ
T
ubeBuddy är ett fantastiskt verktyg: Tubebuddy

Ett exempel på en klickbar titel kan vara:
Så optimerar du din YouTube-kanal: exklusiva tips från en expert

Sammantaget handlar det om att skapa en titel som är kort, beskrivande, intressant och innehåller relevanta nyckelord. Detta kan hjälpa dig att få fler klick på din video och öka dina chanser att ranka högt i YouTube sökresultaten.

Gör din video lätt delbar

För att öka synligheten för din video är det viktigt att göra den lätt delbar. Lägg till en delningsknapp på din video och gör det enkelt för dina tittare att dela din video på sociala medier eller på sin egen webbplats.

Skapa en kanal ordentlig kanal

Skapa en kanal för dina videor är ett bra sätt att öka synligheten för dina videor. Det gör det enklare för dina tittare att hitta dina videor och för dig att organisera dina videor på ett bra sätt. Och det är ju bra. Men se till att optimiera din kanal så den är snygg och att det ser ut som du har lagt ner tid på den annars kommer folk att skita i att fortsätta att vara kvar där. 

Var aktiv och engagera dina tittare

För att öka trafiken till din video är det viktigt att vara aktiv och engagera dina tittare. Svara på kommentarer och frågor, skapa relaterade videor, och försök att bygga en community kring din kanal. Det hjälper också att publicera regelbundet och hålla din kanal uppdaterad med nya videor.

Så svara, svara och åter svara på alla kommententarer!

Använd rätt thumbnail

En annan viktig faktor för att öka klickfrekvensen på din video är att använda rätt thumbnail. Ett bra thumbnail är en bild som är relevant för videon och som fångar tittarens intresse. Försök att använda en bild som är välkomponerad och i hög upplösning.

THUMBNAILEN ÄR BLAND DET VIKTIGASTE DELEN!
OM DU INTE SKAPAR EN BRA THUMBNAIL KOMMER FOLK INTE KLICKA PÅ DIN VIDEO HUR BRA DEN ÄN ÄR! 

så, jag gjorde det i extra stora varsalen för att ni ska förstå vart ni ska lägga er tid :) 

Verktyg för att skapa Thumbnail: 
Canva
Place it
Snappa

Skapa klickbara länkar

Att skapa klickbara länkar i din video är ett bra sätt att öka trafiken till din webbplats. Du kan exempelvis lägga till länkar till relaterade videor eller till din webbplats i din video. Det hjälper också att lägga till länkar i din videobeskrivning.

Använd subtitlar och closed captions

Att använda subtitlar och closed captions i din video är ett bra sätt att öka tillgängligheten för dina videor. Det gör det enklare för personer med hörselnedsättningar att förstå innehållet i din video, och det hjälper också till att öka synligheten för din video i YouTube sökresultaten.

Använd mermaid for diagram 

Som du kan se finns det många faktorer som påverkar rankingen av din video på YouTube. Genom att följa dessa tips och råd kan du öka chanserna att få din video att ranka högt i sökresultaten och nå ut till en bredare publik. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns ingen magisk formel för att få din video att ranka högt. Det handlar om att skapa högkvalitativt innehåll, använda rätt nyckelord och tekniker, och vara aktiv och engagera dina tittare.

 

Avslutningsvis: 
Youtube tar TID att bygga med det är så värt. Det ligger där och gottar sig och du vet aldrig vem som helt plötsligt ser din video. 

LYCKA TILL AND LÖVE TO YOU ALL! 

Vinn kampen om uppmärksamheten på den digitala marknaden 2023 med dessa 4a viktiga strategier!

GRATIS WORKSHOP