Välj din utbildning
Tillbaka till Bloggen

6 tips på hur du skapar content för sociala medier

strategi Feb 07, 2022
Tycker du att det är svårt, tar för lång tid, eller inte vet hur man tar fram innehåll som engagerar till Sociala medier? Du har kommit till rätt ställe! I den här guiden lär du dig flera tekniker i hur du på egen hand kan ta fram content på ett framgångsrikt sätt.
 
6 tips på hur du skapar content för sociala medier 
 
1. Bestäm syfte och mål
2. Gör en strategi
3. Bestäm målgrupp / Gör en målgruppsanalys
4. Välj medier för din kommunikation
5. Tillför värde
6. Gör det enkelt
 
Vad är content?
Content är till exempel digitalt material i form av bild, text, bloggpost, podcast, film eller infografik. Kort sagt är det alla bilder och texter du hittar på Sociala Medier.
 
Varför är det så viktigt att skapa content i Sociala medier?
För det första så söker de flesta utav oss efter trygghet, det är så vi fundamentalt fungerar. Att köpa en tjänst eller en produkt är ett resultat av att kunden upplever att det är ett tryggt beslut. I de flesta fall är en potentiell kund inne på flera utav dina medier för att ta reda på mer av det du erbjuder. Det är ditt innehåll som styr om kunden får svar på alla frågor den har. Exempelvis: Hur fungerar den här produkten? Vad är den bra för? Varför behöver just jag den? Är den bättre än konkurrenternas produkt? Är det tryggt att köpa av det här företaget? För det andra, så är sociala medier det viktigaste verktyget för att bli upptäckt idag. Det är ett fantastiskt verktyg att använda sig av, och hjälper dig att nå flera personer som du inte hade nått annars.  
 
1. Bestäm syfte och mål
Första steget är att bestämma vad du vill uppnå med din marknadsföring. Vad är syftet med innehållet du publicerar? Handlar det om att nå en ny målgrupp, eller att lansera en ny produkt till din befintliga målgrupp? Hur vet du när du har nått uppsatta mål?
 
2. Gör en strategi
Skapa en strategi för hur du ska nå ditt mål med innehållet, baserat på de kortsiktiga och de långsiktiga målen du har gällande verksamheten. En bra plan är nyckeln till framgång.
 
3. Bestäm målgrupp / Gör en målgruppsanalys
En annan nyckel till bra content är att förstå sin publik. Vilka är de? Vad gör de om dagarna? Vad är deras utmaningar, drömmar och största rädslor? Ju mer du lär känna din publik desto större chans har du att ta fram rätt innehåll. 
 
4. Bestäm medier för din kommunikation 
Vilka plattformar använder din publik? Är det Facebook, Youtube, Instagram, TikTok eller LinkedIn? LinkedIn används mer som ett professionellt nätverk medan Facebook och Instagram riktas mot privatpersoner.
 
5. Tillför värde
Inbound marketing handlar om att attrahera kunderna till dig, istället för att jaga dem. Hur gör du då det? Det enkla svaret är att tillföra läsaren värde. Det kan vara bra att känna till innan du trycker på med försäljning, annonser och spam - vilket mottagaren ofta upplever som påträngande. Utgå ifrån kundens situation och sätt dina kunders behov i fokus.
För att ha goda möjligheter att ha stort inflytande, behöver du förstå en enkel sak: Du behöver skapa content som tillför värde för din publik. Detta uppnår du genom a) utbildning eller b) underhållning.
Dela med dig av din expertis eller bjuda till på något roligt. På så vis framstår du som en expert inom ditt område, vilket skapar förtroende. Först då kan du utveckla och vårda kundrelationerna. Utgå hela tiden ifrån din publik och vad de är intresserade av. Du kan exempelvis prata om pågående händelser inom ditt område, eller ämnen som berör det du sysslar med.
Nästa steg är att besvara din publiks vanliga frågor. Det spelar ingen roll hur fantastiska produkter du har om dina kunder inte får svar på sina viktiga frågor. Ett bra exempel på detta kan vara att ta reda på vad som är efterfrågat och relevant innehåll hos din målgrupp. Relevanta ämnen + efterfrågat innehåll = bra seo.
 
6. Gör det enkelt
Det enklaste sättet att skapa löpande content, är att förstå att det finns flera sätt du kan vinkla ditt innehåll på, olika plattformar du kan publicera på, och olika format du kan använda. En av de största utmaningarna du har som content skapare är att fortsätta skapa nytt innehåll. Uppdatera befintligt innehåll och återanvänd på nya sätt för att skapa content på ett effektivt sätt. Du behöver alltså inte skapa nytt innehåll hela tiden. Du kan till exempel använda innehållet från videon på företagets hemsida, för att skapa en reel i form av rörligt material med ett tydligt budskap på din instagram.
Du behöver också förstå värdet av att publicera innehåll i olika kanaler. Undvik svåra ord. Och övertänk inte. det är bättre att publicera än att inte göra det. Det finns olika sätt att ta fram innehåll. Fråga dig själv om du är mer konstnärlig, föredrar att skriva, prata, filma eller redigera videos. Fokusera på det du är bra på helt enkelt.
 
 
Lycka till!
...Och glöm inte att berätta för oss sen hur det gick!
 
 
 

Vinn kampen om uppmärksamheten på den digitala marknaden 2023 med dessa 4a viktiga strategier!

GRATIS WORKSHOP